Download Kitab Matan Bina wal Asas PDF

Daftar Isi
matan bina wal asas
Kitab Matan Bina wal Asas 
Alfailmu.com - Hai teman-teman para Hunter Kitab PDF, pada artikel kali ini kami akan mengulas sedikit tentang Kitab Matan Bina wal Asas (PDF) dan tentunya tidak lupa kami terakan link download kitab tersebut secara gratis. Nah, tunggu apa lagi, cek it out!

Kitab Matan Al-Bina wal Asas adalah kitab Ilmu Sharaf yang dikarang oleh Al Allamah Mula Abdullah Al-Danqazi. Dilihat dari jumlah halamannya kitab ini terhitung kitab yang sangat ringkas dengan tujuan agar mudah dihafal oleh para pelajar.

Kitab Matan Bina wal Asas ini merupakan kitab yang biasa dipelajari oleh santri pada kelas dasar atau yang setingkat, seperti kelas isti'dad atau tajhizi. Ibaratnya yang terhitung mudah tentu sangat memudah santri dalam memahami Ilmu Sharaf dasar.

Pembahasan Kitab Matan Bina wal Asas

Kitab Matan Bina wal Asas ini membahas secara berurutan tentang 35 bab tasrif (perubahan bentuk kata) dalam Bahasa Arab. Di dalamnya dibahas kata-kata dasar dalam Bahasa Arab dihitung dari jumlah hurufnya. Maka dalam kitab ini kita akan menjumpai istilah-istilah seperti Tsulatsi Mujarad, Mazid, Ruba'i Mujara, Mazid, dan Mulhaq.

Di Kitab Matan Bina ini juga dibahas wazan (Patokan Kata) setiap kata, kata yang mempunyai struktur yang sama (mauzun), bina (faedah), dan contohnya masing-masing, di mana semuanya ditulis dengan bahasa yang sederhana dan terang.

Untuk lengkapnya, berikut rincian Kitab Matan Bina wal Asas!

Judul

: Matan al-Bina wal Asas

Pengarang

: Al-Allamah Mula Abdullah Al-Danqazi

Isi Kandungan

: Ilmu Sharaf

Bahasa

: Arab

Format File

: PDF

Penerbit

: -

Tahun Terbit

: -

Jumlah Hal

: 18 Halaman

Download Kitab Matan Bina wal Asas (PDF)

Nah, buat teman-teman yang ingin mengunduh Kitab Matan Bina wal Asas (PDF), langsung saja klik link download di bawah ini! 

Download via G-Drive [ Link 1 | Link 2 | Link 3 | Link 4 ]

Demikian sedikit ulasan dan link download Kitab Matan Bina wal Asas (PDF) karangan Al-Allamah Mula Abdullah Al-Danqazi secara gratis, selamat mendownload dan semoga bermanfaat buat semuanya.